Розділи сайту
Новини
"БЕРЕГИНЯ РОДУ УКРАЇНСЬКОГО"

... А мої руки, руки українки
Беруть із кошика тканину і нитки,
Гортаючи свого життя картинки,
Складають в пазли прожиті роки...
Замотують, плетуть і вишивають,
І думи свої в'яжуть в колосок,
І мамині слова у них вкладають,
І татові - все змотують в клубок.
І в'ється ниточка життя людського,
І оживає янгол у руках...
Долоні доньки прикладу до нього,
Він збереже її, не впустить страх.
Дитяче серце захистить від лиха
І мудрість, щирість принесе в сім'ю.
І буде дім ваш без біди і лиха,
І жити будете, як в Бога у раю.
Та тільки чисті помисли вкладайте
В ту мотанку, і всі ваші думки.
Благословення принесуть, тож знайте,
В родину вашу на усі роки!

Автор: вихователь групи "Дзвіночок", ДУ "ДНЗ (ясла-садок) №39 комбінованого типу (м. Вінниця) НПУ",

Мостенець Світлана Миколаївна

Народна лялька, зроблена з клаптиків тканини, мішковини і прядив'яної мотузки, трави і соломи, зазвичай досить прості, але образні й символічні. Наші далекі предки вірили в магічну силу ляльок, в їхню здатність охороняти і захищати від злих сил, дарувати здоров'я, мудрість, удачу і щастя. Тому вони виготовляли ляльки великі й маленькі для здійснення різних ритуалів і обрядів, а також як потужні обереги.

Мабуть, найпопулярніші з народних ляльок - вузликові ляльки, або ляльки-мотанки. При виготовленні голівок та тулуба цих магічних іграшок використовувати ножиці, голки та інші колючо-ріжучі предмети заборонялося - щоб щастя-долю не колоти й не різати. Тому клаптики тканини рвали на менші шматки, змотували нитками, одягали у відповідний одяг - і лялька-мотанка готова.
При створенні ляльки бажали людині, для якої робився оберіг, добра і ща¬стя, міцного здоров'я, начитували молитви.
Такі ляльки можуть бути оберегами - якщо ви наділите їх цим духовним змістом, а можуть - просто приємною дрібничкою, дитячою іграшкою, чудо¬вим подарунком або прикрасою інтер'єру.
Що стосується захисного характеру ляльки, то жіночі фігурки в цьому сен¬сі - дуже сильний оберіг, адже жінка - це жриця домівки. Вона маніпулює усіма енергіями, які пронизують її будинок, до того ж здатна керувати енерге-тичними полями домочадців і очищати їх.
В основу виготовлення української ляльки-мотанки закладена спіральної форми сварга. Спіраль - один із найдавніших символів вічності і нескінчен¬ності буття, символ родючості й нового народження у всіх народів Землі. Спі¬раль - це і символ Ріки Життя, по якій пливуть люди і народи, в якій з'єдну¬ються Мікрокосм окремої людської долі й Макрокосм цілого Всесвіту. Вже зараз вчені дійшли висновку, що спіраль - це схематичний образ власне са¬мої еволюції Всесвіту, динамічний аспект буття, який відображає одночасно плинність і вічність.
Та ж сварга зазвичай лежить і в основі іграшок з мішковини, якщо їх роб¬лять за принципами вузликової ляльки.
Ігрові, обрядові та оберегові ляльки створюються ще й із таких природних матеріалів, як прядиво, різні квіти, степові і лікувальні трави, солома. Трав'яні і солом'яні обереги древніх слов'ян не завжди мали «людські» обриси. Ляль¬ка може бути просто скрученою в спіраль із перетягнутими травою кінцями.
Секрети виготовлення ляльок раніше передавалися в родині від матері до дочки. Тому, варто виготовляти чудові обереги для себе, для рідних і близьких, для дорогих нам людей. І нехай вони захищають нас усіх від злих сил, бід і напастей, дарують здоров'я і щастя!
 
 
В період з 28.04.2023 по 12.05.2023 р. в Державній установі «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №39 комбінованого типу (м. Вінниця) Національної поліції України» серед педагогів, батьків та вихованців закладу було проведено виставку-конкурс на кращу ляльку-мотанку «Берегиня роду українського».
Такого різноманіття, творчого підходу, натхнення і завзятості під час виконання традиційних українських іграшок годі було й чекати. Саме завдяки Вам, наші патріотично-налаштовані конкурсанти, на світ народилося низка неперевершених шедеврів. Уклінно дякуємо усім Вам за творчість, бажання творити і відроджувати наші національні традиції.
 
Представляємо Вашій увазі ляльки-мотанки, виготовлені власноруч учасниками конкурсу: 
 
 

 
 
 
 

Дата: 2023-05-15 13:54:53